Een goede start van het project is het halve werk:


Een succesvol project begint met het grondig verkennen van de klantvraag. Tijd nemen om het gewenste resultaat duidelijk te krijgen en te visualiseren, leggen we een sterke basis. Net als bij het kiezen van een nieuwe auto is het cruciaal om bij de start het beschikbare budget goed in kaart te hebben en het ontwerp daarop af te stemmen. In mijn projecten heb ik geleerd dat het zeer belangrijk is om verwachtingen goed te managen en realistisch te stellen, zodat we samen kunnen bouwen aan een haalbaar en succesvol project.


Een project begint altijd met een kick-off waarin we elkaar leren kennen, verantwoordelijkheden en taken duidelijk worden afgestemd. We staan stil bij samenwerkingsafspraken en nemen de tijd om vooruit te denken over mogelijke uitdagingen die we tijdens het project tegen komen. Door deze vroeg onderkennen, kunnen we samen anticiperen op mogelijke knelpunten. Ik werk graag vanuit een samenwerkingsgedachte en ben van mening dat iedereen open moet kunnen zijn over problemen, zodat om deze gezamenlijk snel en efficiënt op te lossen.

Start op het juiste moment.


Een risico aan het begin van de uitvoering is dat er gestart wordt voordat de engineeringsfase volledig is afgerond.  Soms bestaat de indruk dat een snelle start ook leidt tot een snelle oplevering. Na meerdere keren het tegenovergestelde te hebben ervaren ben ik ervan overtuigd dat het tijdig "bevriezen" van het ontwerp de sleutel is tot een succesvolle uitvoering.


Hoe rond je een project goed af.

 

Voor een goede afronding van een project is het belangrijk hier tijdig mee te starten. Sterker nog, het is eccentieel dat je hier bij de start van het project al mee begint.


Er wordt nog weleens de fout gemaakt dat CQV wordt gezien als administratief of secretarieel werk met alle gevolgen van dien.




1. Commissioning:

Commissioning is het proces waarin ervoor wordt gezorgd dat een systeem of installatie correct is ontworpen, geïnstalleerd, getest en operationeel is volgens de gespecificeerde eisen. Het gaat om het verifiëren en documenteren dat alles werkt zoals bedoeld. Dit omvat meestal:

 

  • Inspecties en testen tijdens de constructie
  • Functionele testen van de apparatuur en systemen
  • Controle op naleving van ontwerp- en prestatiecriteria

 

Doel: Zekerstellen dat systemen functioneren volgens de ontwerpdoelen en de vereisten van de gebruiker.


2. Validatie:

Validatie gaat verder dan commissioning en richt zich op het bewijzen dat een proces, systeem of apparatuur consistent resultaten levert die voldoen aan de vooraf gedefinieerde kwaliteitsnormen en wettelijke vereisten. In gereguleerde sectoren (zoals farmaceutische productie) is dit van cruciaal belang om te garanderen dat de producten veilig en effectief zijn.

 

Doel: Aan te tonen dat een proces betrouwbaar is en in staat om consistent te presteren volgens de vastgelegde specificaties.


3. Kwalificatie:

Kwalificatie is een onderdeel van het validatieproces, dat specifiek betrekking heeft op apparatuur, systemen en installaties. Het omvat een reeks tests en documentatie om te bewijzen dat de apparatuur of systemen correct zijn geïnstalleerd (Installatiekwalificatie - IQ), goed functioneren (Operationele kwalificatie - OQ) en in staat zijn om consequent prestaties te leveren (Prestatieskwalificatie - PQ).

 

Doel: Verifiëren dat systemen/apparatuur geschikt zijn voor gebruik en voldoen aan de wettelijke eisen en specifieke prestatie-eisen.


Samenvattend:

  • Commissioning: Basisfunctionering en operationele prestaties van systemen garanderen.
  • Validatie: Consistente prestaties van een proces aantonen.
  • Kwalificatie: Verifiëren van apparatuur en systemen binnen het validatieproces.

Deze processen zijn essentieel in cleanroomprojecten en gereguleerde industrieën om naleving en prestaties te waarborgen.